Snöbristen bra affär för kommunerna

Snön lyser inte vit på taken, utan med sin frånvaro, och det gläder gatukontoren i alla kommuner i Västmanlands län.

Snöovädret i våras gjorde nämligen att man överskred budgeten för snöröjning med hundratusentals kronor, och för varje snöfri dag nu så minskar årets budgetunderskott.

I Köping, exempelvis, vill kommunen inte ha någon snö före årskiftet.

Man gläds i stället över den snöfria väderleken, enligt Tage Hansson, arbetschef på Tekniska kontorets entreprenadavdelning i Köpings kommun:

- Det tycker vi faktiskt, speciellt i år, är väldigt bra. Dels kanske det var skönt att vintern väntar lite grann, men samtidigt så tänker jag på ekonomin för Köpings kommun.

- Eftersom förra vintern blev väldigt kostsam, och som varade fram till april, så är det bra att det inte kommer någon snö nu, säger Tage Hansson till P4 Västmanland.

Han är inte ensam om att inte vilja ha några större mängder snö före årsskiftet.

Vid en rundringning som P4 Västmanland har gjort svarade länets samtliga kommuner att de överskridit sin budget, och att de håller tummarna för att snön och halkan kommer hålla sig borta ett tag till.

Sala kommun uppgav också att snöröjningen vintern/våren 2006 var den dyraste någonsin.

I Arboga tvingades man under resten av året dra in på bland annat asfaltering, för att snöröjningen hade kostat så mycket.

Köping har i dagsläget överskridit budgeten med närmare en miljon kronor.

- Eftersom förra vintern var väldigt kostsam så är det bra att det inte kommer någon snö nu, säger Tage Hansson, Tekniska kontoret i Köping, till P4 Västmanland.