Myggor i Dalälvsområdet ska bekämpas igen

1 500 hektar strandängar i Nedre Dalälvsområdet behöver besprutas med 69 000 kilo bekämpningsmedel. Det gör man för att få bukt med den besvärande stickmyggans larver.

Det konstateras i den ansökan från projektet Biologisk myggkontroll till Kemikalieinspektionen.

Det blir det åttonde året i rad som man använder sig av kemisk bekämpning mot myggen om man får klartecken från kemikalieinspektionen.

Det finns inga bra alternativ än det beprövade bekämpningsmedlet BTI för att klara av att göra tillvaron dräglig för människorna i dom fyra områdena.

I ansökan påpekas att många under åren har använt såväl djungelolja som myggspiralen men risken är stor att när myggen blir för påträngande använder man för mycket av skyddsmedlen med fara för sin egen hälsa.  

Heltäckande kläder fungerar inte varma sommardagar och att stänga sig inne hjälper inte heller eftersom myggen tar sig in även där.

Att inte göra något allas mot myggen skulle innebära negativa effekter för såväl människan som samhällsekonomin, istället är det BTI som gäller.

Ett preparat som sprids från helikopter från 40 meters höjd och som är mycket effektivt mot stickmyggans larver, konstateras den i ansökan om dispens för att få tillstånd att använda sig av metoden även nästa år. I februari skall Kemikalieinspektionen fatta sit beslut.