Full rulle i restaurangköket.

Hårdare kontroll av mat ger ökade kostnader

Snart blir det dyrare för restauranger och matvaruaffärer att driva sin verksamhet.

Från årsskiftet höjer kommunerna nämligen sina avgifter för livsmedelskontrollerna, för kunna täcka sina kostnader.

Det är led i de skärpta regler för livsmedel som ursprungligen kommer från EU, och som började införas redan förra årsskiftet.

- Det är bra. Tiden går och man måste anpassa till den nya tiden, säger restaurangägaren To-For Chung i Hallstahammar, en av alla som får stå ut med att kommunen höjer avgifterna från årsskiftet.

Förordningen från regeringen kom alldeles nyligen, den 14 november, och därför går det nu väldigt fort - kommunerna vill hinna skriva till alla livsmedelsföretag och exempelvis fråga hur mycket mat de hanterar.

Det är bla a restauranger, matbutiker, bensinmackar och skolkök som faller under den här lagstiftningen.

I Hallstahammar rör det sig om cirka 90 ställen. Samtliga får höjd avgift, enligt Miljökontoret i kommunen.

Men vissa får högre avgift än andra; det beror på hur de sköter sig, hur mycket mat de hanterar med mera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".