Krögare i Fagersta på krigsstigen

Elva krögare och pizzaägare i Fagersta är på krigsstigen. Kommunfullmäktige beslutade nämligen för någon vecka sedan att höja taxan för den livsmedelstillsyn som man bedriver på kommunens näringsställen.

Inspektörer från miljökontoret gör några gånger om året besök på krogar och pizzerior för att se till att maten och råvarorna hanteras på ett rätt sätt. Med den nya taxan drabbas många restauranger av taxehöjningar på över 300 procent eller många tusenlappar mer än vad som inspektionerna kostar idag.

Flera påpekar i brev till Fagersta kommun att man måste öka omsättningen med upp emot 100 000 för att klara merkostnaderna och för att nå dig kan det handla om att höja priserna, ha längre öppet och anställa mer personal.

Monica Johansson som driver Nya Serveringen i Ängelsberg tror att flera kommer att tvingas lägga ner sin verksamhet. Man klarar inte av det här säger hon. Bakgrunden till höjningen är att livsmedelsverket gått ut med rekommendationer att höja taxorna så att livsmedelskontroller ekonomsikt blir självbärande men sedan är det upp till kommunfullmäktige att avgöra nivån.

I Fagersta blev höjningarna mycket betydande och elva krögare och pizzeriaägare vill nu att kommunen tänker ett varv till innan den nya taxan införs.