Kvinnoliv i Västmanland i bokform

Västmanland är en av de mer industrialiserade regionerna i landet. Det återspeglas i vårt kulturlandskap och har lett till att kvinnornas roll inte alltid syns. Mycket av den historia vi ser runt om i länet i form av industrier, hyttor och annat, framstår ofta som väldigt mansdominerad.

Därför vill Länsmuséet nu lyfta fram kvinnorna ur kulisserna. I ett projekt som har pågått i två år har man försökt dokumentera minnen från kvinnor runt om i länet i olika åldrar och olika yrken. Man har också velat hitta och synliggöra kvinnornas arbetsplatser så att de kan bli en tydligare del av den historia vi ser omkring oss.

- Kvinnor fanns i de flesta av de här miljöerna på ett eller annat sätt. Men det handlar mycket om hur vi lärt oss att se på historia och ofta är det männens berättelser som presenteras, säger den ena projektledaren för boken, antikvarien Helén Sjökvist.

Idén till boken har funnits hos den andra projektledaren, författaren Yvonne Gröning, i över 10 år. Man har nu rest runt i länet, träffat kvinnor och fått dem att berätta sina historier. Något som kanske gick lite trögt i början:

- Många tycker nog att de ju inte har något att berätta. Och det kan man ju förstå, om någon skulle be mig berätta om en arbetsdag som antikvarie skulle jag nog tycka att det inte var något att prata om, säger Helén Sjökvist.

En berättelse i boken kommer från Ulla Westin som kom till Heby som kommunens första förskolärare på 1960-talet. Då var det så märkvärdigt så att hela barnavårdsnämnden stod på perrongen och tog emot henne, berättar Yvonne Gröning.

- Man måste veta hur kvinnor förr gjorde för att utvecklingen skulle gå framåt. Då kan man få lite mod idag och tänka att kunde de fixa det då så måste ju jag kunna kliva fram och göra det här nu. Det är viktigt att ha historien i ryggen, det blir man rak och stolt av! säger Yvonne Gröning.

Boken kommer att gå att köpa på Länsmuséet och ute i handeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".