Rätt utestänga nationaldemokrater

Brinellskolan i Fagersta anmäldes i våras till Skolverket av Nationaldemokraterna, för att partiet inte fick komma in i skolan och informera eleverna inför valet.

Nu har Brinellskolan fått rätt: Skolverket har beslutat att inte vidta någon åtgärd i ärendet.

Beslutet kan nu bli praxis för alla svenska skolor i liknande ärenden i framtiden.

- Det känns naturligtvis väldigt bra det här, säger Brinellskolans rektor Bengt Lindahl till P4 Västmanland.

- I ledningen så är vi naturligtvis väldigt glada över att vi fått bekräftat att vi gjorde riktigt när vi vägrade det här partiet tillträde.

Det var i maj som Nationaldemokraterna i Fagersta anmälde Brinellskolan till skolverket för att ha hindrat partiet från att komma in och informera eleverna inför valet, något som andra partier blev inbjudna att göra.

Anledningen var enligt rektor Bengt Lindahl att skolans elever med invandrarbakgrund kunde känna sig kränkta.

Beslutet från Skolverket har dröjt.

Bengt Lindahl tror att orsaken är att problemet ligger i gränslandet mellan Yttrandefrihetsgrundlagen och den skärpta lagstiftningen i Skollagen från den 1 april i år.

Då förbjöds diskriminering och kränkande behandling av elever i skolan, samtidigt som skolan blev skyldig att förebygga och förhindra sådana handlingar.

I Skolverkets beslut hänvisar man till den nya lagstiftningen, vilket innebär att man anser att rasistiska och främlingsfientliga budskap som sprids av politiska partier också omfattas av lagen.

Anledningen till försiktigheten är, enligt Bengt Lindahl, att beslutet nu kan bli praxis för alla svenska skolor i liknande ärenden i framtiden:

- Det här kanske kommer att distribueras nu så att många får kännedom om det. Just därför har man nog lagt ner väldigt stor omsorg på det här.

- Det är ju ett beslut som vi tror också kan ge andra skolor lite råg i ryggen när det gäller sådana här frågor, säger Bengt Lindahl, rektor på Brinellskolan i Fagersta, till P4 Västmanland. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".