Fler flyktingar till Västerås

Västerås Stad kommer att ha tagit emot 510 flyktingar under 2006. Det är nästan en fördubbling om man jämför med tidigare år.

En anledning till ökningen är den tillfälliga asyllagen som riksdagen beslutade om för omkring ett år sedan och som gjorde att fler asylsökande fick uppehållstillstånd i Sverige. Och antagligen kommer man att ta emot fler än vanligt även i framtiden.

Av de drygt 500 flyktingar som Västerås har tagit emot kommer de flesta från Irak, Somalia och forna Sovjetunionen.

60% av dem är ensamstående och väntar nu på att fru och barn också ska få komma hit.

Redan nu förbereder Västerås stad sig för kommande nya invånare. För att lösa bostadssituationen har man tillsatt en speciell bostadskonsult som jobbar med att byta tillbaka de stora lägenheter som delades ut till 90-talets stora flyktingfamiljer vars barn nu flyttat ut, för att kunna använda de till de nya familjerna.

Inför nästa år vill integrationsverket att Västerås och två kommuner till, Köping och Arboga, fortsätter att ta emot fler flyktingar än tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".