Lyckad förskolesatsning i Västerås

En ny sorts förskola har startat i Västerås. Den riktar sig till flykting- och invandrarfamiljer som väntar på en plats i kommunens ordinarie förskoleverksamhet.

På Almens förberedande förskola på Malmaberg får barnen leka samtidigt som de vuxna under tre timmar om dagen läser SFI, svenska för invandrare.

Roua Dnkha kom till Sverige för två månader sedan tillsammans med dottern Meriam. Rouas make har bott i Sverige i fem år och dottern Meriam har nyligen träffat sin pappa för första gången.

Roua Dnkha berättar att hon är allt för Meriam, och Meriam är väldigt fäst vid mamma. För Roua och Meriam är Almens förberedande förskola det enda alternativet. En vanlig förskola med två veckors inskolning hade aldrig fungerat. Roua säger att hon hade aldrig hade kunnat släppa ifrån sig sin dotter och Meriam hade gråtit under tiden mamman varit på skolan.

I mitten av 90-talet startade Västerås stad ett liknande projekt i samband med att cirka 1 000 Bosnier kom till kommunen då. Föräldrarna behövde komma igång med SFI så snabbt som möjligt och för att kunna göra det behövde de barnomsorg. Boende, svenskundervisning och förskola lades i en och samma byggnad. Föräldrarna var nöjda och personalen ute vid de ordinarie förskolorna som sedan tog emot barnen tyckte att de hade fått en bra och trygg introduktion.

Projektet lades ned och öppna förskolan har fram till nu, när Almens förskolan startat, stått som enda introduktion till barnomsorgen för de här familjerna.

Barbro Svensson chef på Västerås integrationsenheten menar att det nu behövs mer hjälp än så:

- Problemet med öppna förskolan är ju att föräldrarna måste vara med och inte kan gå i från och läsa SFI. Det här en kombination att dels komma igång snabbare med SFI:n och också en väldigt bra introduktion till förskolan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".