Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Köping vill fortsätta projekt mot hedersrelaterat våld

Publicerat onsdag 13 december 2006 kl 09.03
Hedersrelaterat våld är ett problem för många.

Köpings kommun driver ett projekt för att förebygga hedersrelaterat våld.

Nu har man sökt mer pengar för att kunna fortsätta.

Man vill också utvidga projektet till att omfatta hela KAK-regionen, dvs också få med Kungsör och Arboga.

Det handlar om att att samhället ska agera gemensamt för att stoppa våld och hot i nära relationer.

- Alla har lika värde, och det gäller även flickor från den här kulturerna där man har hedersrelaterat våld eller patriarkala miljöer, säger Laila Elisson, skolsköterska på Scheeleskolan i Köping.

- Vi har sett här på skolan, att elever inte får vara med på vissa lektioner,  till exempel idrott.

- Vi har till och med haft bröder som har bevakat sina systrar för att de inte får gå vart de vill, och så vidare, säger Laila Elisson till P4 Västmanland.

För att komma till rätta med hedersproblematiken har Laila Elisson hållit bland annat tjej- och killgrupper på Scheeleskolan.

Man har också tryckt upp en broschyr om ”Ungdomsfrid”, som det kallas, med underrubriken ”Om våld, hot och sexuella övergrepp på ungdomar”. En broschyr som alla som går i nian i Köpings kommun får.

I broschyren står bland annat uppräknat 22 rättigheter som alla har. Det handlar till exempel om att bestämma över sin egen kropp, att vara sig själv, att tro på vad man vill, osv.

Köpings kommun har alltså sökt pengar för att få fortsätta projektet mot hedersrelaterat våld; något som även andra kommuner har gjort, till exempel Västerås.

Länsstyrelsen tar beslut om ansökningarna innan jul, meddelar man när P4 Västmanland ringer dit.

Om länsstyrelsen beviljar pengar till Köping, så kommer man i kommunen att utreda om det går att få med Kungsör och Arboga i arbetet med att förebygga hedersrelaterat våld.

- Vi blir ju fler som har den här problematiken. Det är alltid bra att ha folk att bolla med. ”Hur gör man i er kommun, hur gör vi med de här frågorna, hur kan vi hjälpas åt?” säger Laila Elisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".