Regeringen satsar på Bäckby i Västerås

I Västerås vill kommunen ha hjälp av staten för att lösa problemen i bostadsområdet Bäckby. Många av dom 10 000 som bor i området är arbetslösa och hamnar utanför det etablerade samhällets strukturer. Därför har Västerås ansökt om ett utvecklingsavtal med staten.

Det handlar framför allt om att motverka utanförskap. Alltså mera folk i sysselsättning -arbete, i stället på försörjningsstöd till exempel. Att minska brottslighet, att öka trygghet, att skapa mötesplatser för alla på området. För att höja statusen på skolorna och på bostadsområdet. Det säger Per-Arne Blomberg Direktör för Välfärd och Arbetsmarknad i Västerås Stad, till P4 Västmanland om satsningen man nu vill göra.

Bäckby är den stadsdel som Västerås Stad har utpekat som den som har: högst andel människor som lever i utanförskap. Det växande utanförskapet är en av regeringens största utmaningar och kräver en mobilisering av hela samhället. Ja, så sa integrations och jämställdhetsministern, Nyamko Sabuni, om den satsning som regering nu vill göra för att motverka utanförskap.

Västerås Stad anmälde intresse för att delta i satsningen som kallas utvecklingsavtal. Och när Västerås Stad skulle välja ut en stadsdel som de ville satsa på -föll valet på Bäckby. Där bor cirka 10 000 invånare och många har en invandrarbakgrund.

Statistik framtagen av Västerås Stad visar att Bäckby är det område i Västerås som har högst: arbetslöshet, brottslighet och ohälsotal. De som bor där har också sämst tandstatus och många har försörjningsstöd.

Per-Arne Blomberg invänder starkt mot att kalla Bäckby ett problemområde. Men Per-Arne Blomberg invänder starkt mot att kalla Bäckby ett problemområde, han ville i stället kalla det ett utvecklingsområde, men potential till att kunna förändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista