Höjda hyror väcker oro i Heby

Det kommunala fastighetsbolaget Hebyfastigheter i Heby begär hyreshöjningar på tjugo procent nästa år.

Bolaget som sedan år 2003 förvaltar exempelvis kommunens skolor, äldreboenden och kommunhuset, räknar annars med att få ett mycket stort underskott i kassan.

Men hyreshöjningarna innebär ett hårt slag för kommunen som redan är hårt skuldsatt, säger Carina Schön som är kommunalråd i Heby.

- Det är oroväckande, för det här handlar om pengar som inte finns. Vi står inför stora besparingar, det handlar om att vi varslar personal. Trots detta försöker vi behålla servicen, och nu kommer det här som något ytterligare och det ser jag som mycket oroväckande för oss, säger Carina Schön.

Vi måste kunna sätta oss ner och diskutera fram en lösning, tillägger hon, och påpekar att en ny styrelse ska tillsättas i bolaget och hon räknar med att den ska rädda situationen.

Erik Sundberg som är styrelseordförande i Hebyfastigheter säger att man med ett nytt avtal med kommunen vill överföra ansvaret för kostnaderna för el och värme på hyresgästen, det vill säga kommunen. Som det är nu gör man av med onödigt mycket värme och el och det drabbar bolaget, menar Erik Sundberg.

I flera år har bolaget gått närmare tre miljoner back om året på avgifterna till Sala Heby Energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".