Bilslaktarliga inför rätta

Under måndagen ställdes den bilslaktarliga som avslöjades i länet för drygt en månad sedan inför rätta i Västmanlands tingsrätt.

Det hela handlar om stölder av totalt 13 Volvo-bilar, som slaktats och sedan sålts vidare med ny identitet eller i delar.

Det är tre män, en 24-åring och två 19-åringar, som är åtalade för grov stöld alternativt grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel samt grovt häleri. Härvan kunde nystas upp efter ett fynd av ett söndersågat bilvrak.

Polisen fattade misstankar, eftersom chassinummer och alla andra märkningar var bortslipade eller bortklippta. Till slut hittades ett gammalt visitkort i bagageutrymmet, och genom det fick man kontakt med en tidigare ägare som kunde ge registreringsnumret.

Bilprovningen i Köping visade sig ha godkänt den slaktade bilen dagen innan - identiteten från skrotbilen hade alltså och fört över till en stulen bil. Den bilen hittades några dagar senare på Erikslund i Västerås. Föraren och passageraren i bilen greps misstänkta för bilstöld.

Chassinummer och andra identitetsnummer i männens bil var förfalskade, något som i princip varit omöjligt att upptäcka om man inte känt till bedrägeriet. En tredje man, som tidigare har jobbat på bilskrot, drogs sedan in i härvan. Och efter förhör med männen hittade polisen till ett garage, där det fanns mängder av delar från stulna Volvobilar.

Enligt åtalet misstänks de tre männen för att ha slaktat stulna bilar, och för att därefter ha monterat ihop ”nya” bilar av bildelarna, eller för att ha sålt delarna.

Rättegången fortsättter på torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".