Många onödiga samtal till 112

Nästan hälften av alla samtal till SOS Alarm kommer från personer som inte befinner sig i en nödsituation.

Det är många ensamma eller psykiskt sjuka som ringer 112 för att de söker kontakt.

Tidigare var det många barn och ungdomar som busringde till SOS, men antalet som gör det har minskat. Nu handlar det i stället ofta om psykiskt sjuka vuxna, enligt Karin Thunberg, platschef på SOS Alarm i Västerås.

- Vi kan från en och samma person under ett nattskift till exempel få upp till 50, 60 samtal från en och samma individ och inget av dem är egentligen ett nödsamtal.

En del av samtalen kan SOS Alarm slussa vidare till Jourhavande präst. Och även där här man märkt en ökning av samtal från ensamma människor eller människor med problem som bottnar i psykiska sjukdomar.

- Vi har ju särskilda utbildningar för prästerna i just bemötandet av människor som har psykiska problem. Vi är ju inte psykiatriska experter utan där handlar det ju också om att lyssna och ge människorna ett möte, säger Micael Lundin, jourledare för de Jourhavande prästerna i Västerås Stift.

Den senast sammanställda statistiken över samtal till de Jourhavande prästerna som nås genom SOS Alarm i Gävle, Falun, Uppsala och Västerås, är från 2005. Den visar att under det året var det runt 500 kvinnor som ringde och mer än dubbelt så många män. Runt 680 av påringningarna handlade om ensamhet och samtalen från personer med psykiska sjukdomar var cirka 650 stycken.