Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot Skultunaföretag efter olycka

Publicerat fredag 22 december 2006 kl 16.16

Igår eftermiddag skadades en 50-årig man på företaget Foldy Pac i Skultuna. Han brännskadades när han skulle byta en säkring. Enligt Centrallasarettet i Västerås är mannens tillstånd stabilt.

Platschefen på Foldy Pac, Tomas Olsson har inte varit på arbetsplatsen efter olyckan, och har mycket lite information om vad som hände.

Igår eftermiddag skadades en 50-årig man på företaget Foldy Pac i Skultuna.

Han brännskadades när han skulle byta en säkring. Enligt Centrallasarettet i Västerås är mannens tillstånd stabilt.

Platschefen på Foldy Pac, Tomas Olsson har inte varit på arbetsplatsen efter olyckan, och har mycket lite information om vad som hände.

Efter arbetsplatsolyckan på Skultunaföretaget Foldy Pac igår kommer kritik mot arbetsplatsen från skogs- och träfackets regionala skyddsombud.

Det är den andra arbetsplatsolyckan av allvarligare karaktär på mindre än två år.

Platschefen på Foldy Pac, Tomas Olsson har själv inte varit på arbetsplatsen efter olyckan och har mycket lite information om vad som hände.

- De enda som är där är tekniker som försöker få igång våran el igen, säger platschef Tomas Olsson, som själv vet mycket lite om hur olyckan gått till.

Foldy Pac har rapporterat olyckan till Arbetsmiljöverket. Tomas Olsson berättar att det inte var en av företagets egna anställda som skadades, utan en person som arbetar på en inhyrd firma.

- Om det var något handhavande fel eller om det var en ren olycka, el ska man ju ha respekt för, säger Tomas Olsson, som säger att han som platschef är den ytterst ansvarige för säkerheten på företaget.

En person som tycker olyckan är mycket bekymmersam är Harry Högback. Han är regionalt skyddsombud för skogs- och träfacket och var tidigare skyddsombud på Foldy Pac.

I början av sommaren sas han och flera andra anställda upp, och nu finns det inget skyddsombud på plats. Foldy Pac har numera så få anställda att man inte måste ha ett sådant.

Harry Högback jobbade på företaget i över trettio år, sedan 1972. Han säger att det blev stor skillnad när företaget bytte ägare för några år sedan. På de sista åren innan han tvingades sluta gick bland annat tre fall till Arbetsdomstolen. Harry Högback är kritisk till hur platschefen skötte säkerheten på Foldy Pac.

- Sista tiden när jag jobbade där gjorde jag en skyddsrond och skrev olika punkter som ska åtgärdas. Han fick tid på sig några månader, inte en enda punkt gjorde han. Jag tror inte han har gjort det än idag, säger Harry Högback.

Som exempel nämner han en av punkterna, att det bara fanns en väg ut och saknades en utrymningsdörr vid eventuell brand.

- Skulle det börja brinna kommer man inte ut därifrån, säger Harry Högback.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".