Skatteverket satsar mot svartarbete 2007

Den 1 januari börjar Skatteverket en satsning mot svartarbete.

Då måste frisersalonger och restauranger i en speciell personal-liggare bokföra namn, personnummer och arbetstid på alla som jobbar. Annars kan det bli böter på 10 000 kronor.

Gabriel som äger en syriansk restaurang i Västerås gillar inte upplägget:

- Det första man säger är: det här är diskriminering! För invandrare finns mest både inom restaurang och bland frisörer. Men ingen nämner något om byggbranschen. Där är det otroligt mycket svartjobb. Det skulle kanske vara bättre att kolla dem, även dem, säger restaurangägaren Gabriel.

Riksprojektledaren för Skatteverkets granskning, Conny Svensson, säger att en anledning att man valt just de här två branscherna är att representanter från branscherna själva önskat det. Man är också medveten om kulturkrockar och ska tänka på det i granskningen. Men man vet av erfarenhet att många som hjälper till inte gör det gratis:

- Det finns några undantag, makar och barn under sexton år. De behöver inte vara med i personalliggaren. I övrigt spelar det ingen roll om man har lön eller inte, säger Conny Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".