Gluten finns i vete, råg och korn

Allt fler drabbas av glutenintolerans

Glutenintolerans, eller celiaki som det också kallas, är mycket vanligare än vad som tidigare varit känt.

Det visar resultatet från en ny studie där 7 400 tolvåringar undersökts.

Studien visar att den tidigare siffran för antalet glutenintoleranta på en procent får skrivas om till tre procent. På 70-talet var siffran en på tusen.

Hampus Kvarnström och Linda Söderholm från Irsta utanför Västerås har varit glutenintoleranta sedan de var små och har vant sig vid sjukdomen, men den kan fortfarande ställa till med problem.

- Det kan vara jobbigt ibland när man åker och äter ute någonstans. Det finns oftast mat men det tar längre tid att ordna, säger Hampus.

- Det kan vara jobbigt ibland om folk inte vet vad det är och man måste förklara allting, tillägger Linda.

Glutenintolerans innebär att man är överkänslig mot proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Symptomen kan variera från person till person, vilket gör sjukdomen svår att upptäcka.

En oupptäckt glutenintolerans kan få en mängd följder som minskad ork, dåliga blodvärden, depression och svårigheter att få barn.

Men om den upptäcks är behandlingen enkel, det handlar om att äta en kost fri från gluten.

I studien, som leds av forskaren Anneli Ivarsson på Umeå universitet, har man alltså funnit att långt fler har glutenintolerans än vad man tidigare trott. Ett resultat som har väckt förvåning och förskräckelse enligt Anneli Ivarsson.

- Det här är ju ett förskräckande resultat. Det är ju långt mer än vi trodde och det gör ju att glutenintolerans är den vanligaste sjukdomen hos barn näst efter astma och allergi, säger hon.

På Svenska celiakiförbundet är man nu oroad. Annette Jansson är generalsekreterare för förbundet.

- Jo, vi blir väldigt oroliga inom förbundet eftersom de siffror som finns idag är att en procent har sjukdomen i Sverige, men Annelis siffror visar på tre, och det är en siffra som vi blir oroliga över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".