Projekt mot ungdomsbrott ger resultat

I åtta månader har polisen i Västmanland drivit ett projekt riktat mot ungdomsbrottsligheten. Fokus har legat på att få ner antalet väskryckningar, personrån och att minska klottret.

Hittills har polisen kommit en bit på vägen. Leif Flodberg är chef på ungdomsenheten och projektledare för ungdomssatsningen.

- Jag vet att hittills så ligger vi relativt bra till. Jämfört med 2005 så har vi fått ner personrån med 16%, säger Leif Flodberg.

Tack vare satsningen har man från polisen kunnat döma fler ungdomar under projektperioden. Det har visat sig i statistiken när det gäller de brottskategorierna väskryckning, personrån och klotter.

Projektet har innehållit flera delar, som mest framgångsrikt och givande beskrivs det nya samarbetet med åklagarkammaren. Istället för sporadiska kontakter över telefon har de nu regelbundna möten för att samstämma sig.

I projektet har även en databas med klotter ingått, där fastighetsägare har kunnat anmäla skadegörelsen över Internet. Genom att jämföra bilder i databasen har klottret minskat med 24% i Västerås.

Och nu skall databaser startas på andra orter i länet.

Projektet avslutas den sista december i år men delar av det kommer nu ingå i polisens ordinarie verksamhet.

Leif Flodberg från polisen är försiktigt nöjd med projektet.

-ja med tanke på omständigheterna och de resurser vi har.. Så..ska vi inte säga att vi ska slå oss för brösten men vi är en bit på vägen. Nöjd det blir man väl aldrig.Säger Leif Flodberg projektledare för ungdomsprojektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".