Oklart om hyreshöjningar

På många håll i länet är det fortfarande oklart hur stora hyreshöjningar det blir i allmännyttan i år.
Förhandligarna har gått trögt anser Hyresgästföreningen.

Enligt Karl-Bertil Eklund , förhandlare på Hyresgästföreningen region Aros-Gävle, har förhandlingarna om årets hyror gått trögt.

Det som påverkat förhandlingsläget är bland annat att många styrelser i de kommunala bostadsbolagen bytt folk efter valet. Dessutom har förändrade taxeringsvärden och räntebidrag påverkat situationen.

I dagsläget är hyrorna klara bara i fyra kommuner.

I Arboga och Hallstahammar höjs hyrorna i allmännyttan med cirka 2 procent och i Sala med en procent.

Köpings Bostads AB höjer hyrorna i februari med två procent och då införs också en så kallad trohetsrabatt som innebär att de hyresgäster som bott mer en tio år hos allmänyttan får en rabatt på 500 kronor på sin junihyra.

Kolsvahem, som numera ingår i Köpings Bostads AB, höjer sina hyror med drygt 15 kronor per kvadratmeter vilket innebär en hundralapp mer i månaden för en normaltrea.

Men i resten av länets kommuner är hyresläget oklart.

I Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg och i Västerås är förhandligarna ännu inte klara.

Och när det gäller det kommunala bostadsbolaget i Heby, som numera tillhör Uppsala län, får man även där vänta på besked om de nya hyrorna för i år, förhandlingarna har inte ens påbörjats.

Detsamma gäller allmännyttan i Surahammar och i Kungsör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".