Nya biogasbussar till Västerås

Snart är satsningen på biogasbussar i Västerås stadstrafik i hamn. De första biogasbussarna togs i trafik i Västerås i november 2004 och i år är det dags för de sista av de 40 nya bussarna.

Fyra bussar är nära att tas i trafik och senare under året ska 20 till börja rulla på vägarna. Men satsningen som Västerås stad har gjort i samarbete med Västerås lokaltrafik och länstrafiken har inte fungerat felfritt.

- Alla nya bussar har ju lite bekymmer. Jag ska säga att bussarna har i stort sett varit bra, men vi har problem kring tankningen av dem, säger Ann Berg, områdeschef för Västmanlands lokaltrafik.

- Just nu är det kanske lite kärvare än om vi hade köpt vanliga dieselbussar men tillsammans med våra parter kan vi säkert komma igenom de bekymren också.

De nya bussarna kommer inte rulla på landsvägar och mindre orter i länet.

- I dags läget finns det inte möjlighet att utöka trafiken med biogasbussar. Det finns t ex inte ställen att tanka på och i så fall så krävs det samarbete med de berörda kommunerna och sådana kontakter finns inga sådana direkta kontakter idag, avslutar Ann Berg.

De nys biogasbussarna blir cirka 20 procent dyrare än vanliga dieselbussar.