Länsarbetsnämden kvar - året ut

I samband med den nya regeringens första budget i oktober förra året meddelades att länsarbetsnämnderna kommer att försvinna.

Men förändringen kommer inte att träda i kraft förrän vid nästa årskifte.

- Det här året som vi fungerar i den struktur som vi har idag så bedriver vi verksamhet som vanligt. Vi har vår styrelse kvar under det här året också och det kommer inte att ske några förändringar där heller under det här innevarande året, säger Karl-Erik Pettersson, länsarbetsdirektör i Västmanland, till P4 Västmanland.

Det var krassa besked till länsarbetsnämnderna som den nya regeringen kom med i samband med budgeten i höstas: Alla 21 länsarbetnämnderna skulle läggas ner. Men det dröjer alltså till nästa årskifte innan det blir av.

Just nu pågår en utredning om hur hela Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, som fått mycket kritik, görs om och vad som kommer att ersätta de nuvarande länsarbetsnämderna. Förslag om en ny organisation väntas senare, i vår.

Till länsarbetsnämndens uppgifter hör att leda, utveckla och följa upp de lokala arbetsförmedlingarna i Västmanland. Nämnden driver också projekt ihop med arbetsgivare och fackförbund för att skapa jobb, och utvärderar hur det går för arbetsförmedlingarna.

Karl-Erik Pettersson menar att regeringens syfte med att avskaffa länsarbetnämnderna är att få ökad kontroll över myndigheten. Men det går inte att styra allt från Stockholm menar han:

- Min uppfattning är alltså att det förslag som kommer fram kommer att innehålla några regionala delar men hur de här regionerna kommer att se ut, det vet vi inte idag.

- Min filosofi är ju att ledning innebär också viss närhet och regioner kan alltså på sitt sätt ändå ge ledningsmöjligheter på ett bättre sätt. Man kan inte styra en enskild förmedling, för vi pratar i alla fall om 380 förmedlingar, det kan man inte styra ifrån Stockholm, säger Karl-Erik Pettersson, länsarbetsdirektör i Västmanland.