Delade meningar om VLT-ägande

Våra västmanländska morgontidningar har fått en ny majoritetsägare.

Det är Göteborgs-Postens moderbolag Stampen AB som har köpt Länsförsäkringar Bergslagens ägarandel i VLT AB, och därmed skaffat sig 53 procent av rösterna.

Men åsikterna om den nya ägarmajoriteten går isär.

I VLT AB ingår Fagersta-Posten, Arboga Tidning, Bergslagsbladet, Sala Allehandla och - förstås - VLT.

Syftet är att stärka svenska landsortstidningar i ett allt hårdare medieklimat, enligt Stampen AB:s koncernchef Tomas Brunegård.

- Det är internet, kommersiell radio och tv, ny typ av media. I allt detta måste morgontidningarna ta steg framåt, inte minst på den tekniska sidan, och då måste man samordna sig. Då måste man samarbeta kring den här utvecklingen, säger Tomas Brunegård till P4 Västmanland.

På frågan om det unikt lokala kan komma att få stryka på foten, svarar Brunegård:

- Man kan vara lugn, för just hela konkurrensfördelen - och varför vi tror att vi är bra ägare i dessa verksamheter - är just för att vi tror att det är det lokala materialet och den lokala närheten är just det som är det viktiga för en tidning.

- Det är därför vi väljer att investera i tidningar, säger Tomas Brunegård.

Vestmanlands Läns Tidning, VLT, har varit i familjen Pers ägo sedan 1898 och familjen kontrollerar fortsatt 40 procent av rösterna.

Anders H Pers, före detta huvudredaktör för VLT, kommenterar det nya majoritetsinnehavet så här:

- Jag tycker att det är en förlust för VLT, för läsarna och annonsörerna, att en stark och intresserad lokal ägare - det vill säga Länsförsäkringar - inte längre finns med på planen.

- Den lokala anknytningen kan inte bli nog stark i den mediekonkurrens som nu råder, säger Anders H Pers till P4 Västmanland.

Också Svenska Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén är kritisk, och pekar på risken för mindre resurser till det journalistiska innehållet.