Vita linjer blev svarta pengar - nu åtalas fyra företagare för grovt skattebrott och bokföringsbrott.

På onsdagen startade den stora rättegången i en ekobrottshärva där fyra företagare är åtalade för bland annat bokföringsbrott och grovt skattebrott. Nästen en miljon kronor i skatteintäkter har undanhållits enligt åtalet.

- Det är frågan om allvarliga brott menar jag. Det är brottslighet som har pågått under flera år i ett flertal bolag. Det rör väldigt stora belopp som har undandragits... enligt min mening är det allvarliga brott. Det säger åklagaren Per Hedman.

Det handlar om företag som har målat linjer på asfalt, markerat parkeringsplatser bland annat. I rätten under onsdagen vittnade en fastighetsägare i Västerås om hur det gick till när han anlitade en av dom åtalade för att måla parkeringsrutor på olika ställen i Västerås.

Det är fyra män som är åtalade, hemmahörande i Västerås och Surahammar. Men de nekade till i stort sett alla åtalspunkter. Försvararnas linjer gick i stora drag ut på att de här männen inte har varit ansvariga för något av bolagen i härvan, å därför inte heller ansvarig för bokföringen. En av de åtalade som varit med i styrelsen för ett bolag menade att han ”bara har varit målvakt.”

Den här mycket omfattande rättegången har tidigare uppskjutits, eftersom en av de åtalade helt enkelt inte har kommit till rättssalen. Men nu är rättegången i alla fall i gång och åklagaren får användning av den utredning som är 2400 A4-papper tjock.

- Att påstå att materialet är besvärande för min klient håller jag inte riktigt med om. Han är mer entreprenör och just att företagsnamnen har figurerat, hänger samman med att han har tjänat lite på att använda namnen som en hjälp för hans lansering av det patent som han har. Men han har själv inte drivit något av de här företagen. Det säger Kari Schönebrant, försvarsadvokat till en 59-årig västeråsare som är en av de som är åtalade.

Försvarsadvokaten Kari Schönebrandt menar ändå att hans klient inte har gjort nåt brottsligt.