Många struntar i bussbälte trots skäpta krav

Det har gått ett år sedan den svåra bussolyckan utanför Arboga som krävde nio människors liv och där omkring fyrtio skadades.

Olyckan aktualiserade hur viktigt det är att använda bälte på bussar och ledde till att lagen skärptes vid årskiftet.

Nu är bussbolagen skyldiga att informera om bältesanvändning på bussar.

Ändå är det många som slarvar...

- Information måste antingen finnas i form att föraren ropar ut att bälte ska användas eller att man anger den här informationen på skyltar eller i videoapparat eller också på dekaler väl synliga från sittplatsen, säger Einar Tufesson, kollektivtrafikansvarig på Vägverket.

Och att bussbälten kan rädda liv det vet man. Så här berättade två som överlede bussolyckan utanför Arboga:

- Det låg ju folk klämda inunder mig. Det var tungt. Det var tur man hade bälte på sig..sade en av de manliga passagerarna på olycksbussen till P4 Västmanland.

Och en kvinna som kanske räddades just tack vare bältet sa så här:

-Jag hängde i bälte, hängde upp och ner gjorde jag..men huvudet fast i .. det var väl antagligen i bagagehyllan...

Det här med bussbälten är inget nytt. Sedan tidigare finns det en lag som säger att bussar som är av 2004 års modell eller senare och som körs utanför tätorterna ska vara utrustade med bälten. Och om bälte finns ska det enligt lag också användas, annars kan man tvingas betala böter.

Det nya är att bussbolagen har ansvar att se till informationsskyltar finns på bussen eller att chauffören påminner resenärer om bältesanvändning.

Men hur bra lagen om bussbälten följs man ganska dålig koll på. Enligt Einar Tufesson är det få i Sverige som bötfälls och hittills har man gjort bara smärre mätningar.

Trots att samma lag gäller för både bussar och personbilar är det många färre som använder bälte när de åker buss. Enligt vägverket använder nio av tio bälte när de åker i personbil men bara två eller tre av tio när de åker buss.

Men Einar Tufesson tror att det blir bättre med tiden.

- Det hoppas vi naturligtvis. Vi har ju samma höga målsättning inom busstrafiken som vi har för personbilstrafiken, att vi ska få det lika naturligt att använda bälte i buss som i bil, Einar Tufessson.