Bälteskoll i bussar, inte prioriterat av polisen

Som vi har berättat tidigare så har den allvarliga bussolyckan utanför Arboga för ett år sedan lett till skärpning av bälteslagen på bussar. Nu är bussbolagen skyldiga att informera om att det är bälteskrav på bussar.

- Det är polisens uppgift att kontrollera att bussbältet verkligen används, men det är sällan sådana kontroller görs. Det är inget prioriterat område och dessutom är sådana kontroller svåra att genomföra.

Det säger Jörgen Bergfast, chef för trafikpolisen i Västmanland.

- Jag har ingen statistik på hur användningen är. Min förhoppning är ju att man anväder bältet för sin egen skull, men vi har inte haft några direkta kontroller ännu, men det kan bli aktuellt, säger Jörgen Berfast.

Men varför har trafikpolisen inte haft några kontroller?

- Poliserna måste åka med på bussen för att se om passagerarna använder bältet och givetvis skulle vi kunna göra det men vi kanske prioriterar annat.

Tommy Lövgren kör buss mellan Västerås och Arlanda, han säger att han följer lagen men det gör däremot inte alla passagare. Och någon kontroll har han aldriv varit med om. 

- Aldrig, men de skulle gott och väl kunna få gå in i bussen och kontrollera om bälten används. Det säger busschafför Tommy Lövgren till P4 Västmanland.