Sverigedemokraters stolar står tomma

Sverigedemokraterna gjorde ett redkordval i Västmanland - men de flesta invalda (sd)-ledamöterna visar sig inte i länets kommunfullmäktigesalar.

Sverigedemokraterna gick kraftigt framåt i valet 2006. Från att bara ha ett ensamt mandat i Hallstahammar fick partiet nya mandat i fem kommuner i P4 Västmanlands område.

Men det politiska arbetet lyser med sin frånvaro; nästan alla fullmäktigestolar som Sverigedemokraterna (sd) har i länets kommuner står tomma.

Partiet fick i valet i höstas sex fullmäktigemandat i Västmanlands län plus en i Heby kommun, som ju numera tillhör Uppsala län.

Av de här sju mandaten är det bara en person som regelbundet kommer på mötena - Jan Björklund i Hallstahammar, som var partiets enda valda representant i Västmanland förra mandatperioden.

Hans partikollega på orten som valdes in i höstas har däremot inte varit med på ett enda möte.

I Sala säger kommunfullmäktiges sekreterare Virve Svedlund att (sd)-ledamoten överhuvudtaget inte har hörts av:

- Inte på något sätt, vi skickar ju ut handlingar till honom precis som alla andra ledamöter och ersättare, men vi har inte hör någonting.

Hon bekräftar att det är en ovanlig situation.

-  Det har aldrig hänt förut i Salas kommunfullmäktige att en vald ledamot inte överhuvudtaget hörs av, säger Virve Svedlund till P4 Västmanland.

I Köpings kommun är situationen liknande; det enda man hört är att ledamoten vill avsäga sig sin plats, men han skickar aldrig in papperen om det.

I Heby var Sverigedemokraternas representant med på första fullmäktigemötet, men har sedan inte synts till i det politiska arbetet.

I Surahammar och Kungsör fick partiet mandat, men hade inte en enda kandidat som kunde ta någon av platserna.

Jan Björklund i Hallstahammar - den enda idag aktiva Sverigedemokraten i länets fullmäktigen - tror de många tomma stolarna kan påverka deras väljares förtroende för partiet.

- Det kanske folk säger såhär att ”vad fan ska vi rösta på dem där för, de ställer i alla fall inte upp när de blir invalda”.

- Men annars kanske de fortsätter att som missnöjesyttring att rösta på (sd) i alla fall, säger Jan Björklund till P4 Västmanland.

Enligt uppgifter från Sverigedemokraterna är deras totala parti-stöd från kommuner, landsting och från staten ungefär 40 miljoner kronor fram till nästa val.

Läs även tidigare artiklar: