Lokalt stöd kan hamna i Sverigedemokraternas centrala kassa

Sverigedemokraterna kan kassera in nästan 400 000 kronor i lokalt partistöd från västmanländska kommuner under de närmaste fyra åren.

Men eftersom lokalorganisationer saknas kan pengarna hamna i den centrala kassan trots att de egentligen ska gå till lokalt partiarbete.

Dessutom har de flesta av partiets representanter inte varit med på fullmäktigemötena.

Köping är en av flera orter där Sverigedemokraternas representant inte är med på mötena, men ändå ger partiet rätt till partistöd.

- Tills vi har en skriftlig avsägelse har han platsen kvar. För att ha rätt till partistöd måste man ta platsen i besittning. Avsäger man sig platsen och partiet inte har någon representant utgår inget partistöd, säger Tord Lindberg som är kanslichef i Köpings kommun.

Vad han vet så har det hittills aldrig hänt i Köping att en partiledamot helt låtit bli sitt uppdrag utan att avsäga sig platsen. Sverigedemokraternas ledamot har sagt flera gånger att han ska avsäga sig sin plats, men han har aldrig skickat in några papper på det, vilket krävs för att lämna sitt uppdrag.

De två personer som har Sverigedemokraternas mandat i Sala respektive Köping var precis som representanten i Heby kommun handskrivna på valsedlarna, och har inte kandiderat officiellt. Allt pekar på att ledamöterna i Sala och Köping inte är intresserade av att representera partiet längre, men rätten till partistöd är kvar så länge de inte avsagt sig platsen.

Som det ser ut nu kommer Sverigedemokraterna få lokalt partistöd i sin centrala kassa från Köping, Sala, och Hallstahammar i Västmanland, totalt strax under 100 000 kronor om året i fyra år. I Heby i Uppsala län blir det drygt 15 000 kronor årligen.

Totalt nästan 450 000 kronor i partistöd, som är menat att gå till lokal partiorganisation. Men Jan Björklund, sverigedemokrat i Hallstahammar berättar hur det ser ut med den lokala partistrukturen i kommunerna.

- Ja det ser inte ut så mycket alls, om man ska säga så. Vi har ju inte något lokalt, vi kör ju inte lokalt per kommun. Förut har vi kört centralt alltihop, och nu är det sagt att vi ska börja bygga upp kommunal organisation.

Även om måltavlan för partistöd är lokalt arbete, så står inget uttryckligen i lagen om det säger Tord Lindberg på Köpings kommun.

- Nej det som står i lagen är att man inte ska betala ut partistöd till enskild ledamot, utan det ska vara någon form av partiorganisation, säger han.

Om det inte finns någon lokal organisation och pengarna går till centrala kassor talar det egentligen emot syftet med partistöd, säger Tord Lindberg.