Västeråspolitiker dömd för misshandel

Under tisdagen dömdes en av de tyngsta socialdemokratiska politikerna i Västerås, Jan Hammer, för misshandel. Straffet blev 80 dagsböter och villkorlig dom.

Socialdemokraten Jan Hammer var tidigare ordförande både i styrelsen för flygplatsen och för det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås.

Dessutom satt han i kommunfullmäktige och som ersättare i kommunstyrelsen. Men i samband med åtalet i april förra året tog han time-out från politiken.

I höstas valdes han återigen igen in i kommunfullmäktige i Västerås, men han har inte deltagit i möten i väntan på rättegången.

Några andra politiska förtroendeuppdrag ville Jan Hammer inte ha efter höstens val på grund av rättsprocessen.

Enligt åtalet ska Jan Hammer i samband med en fest i november 2005 ha misshandlat sin sambo, men både han och sambon nekade till anklagelserna vid dagens rättegång.

Men rätten gick på åklagarens linje och dömde Jan Hammer till 80 dagsböter och villkorlig dom för att han kraftigt knuffat till sin sambo.

Förutom misshandel av sambon är Hammer också åtalad för att vid ett tidigare tillfälle misshandlat sambons son. Det åtalet ogillades av rätten.