Fortsatt stöd till unga brottsoffer

Från och med den 1 februari har Västmanland ett permanent stödcentrum för unga brottsoffer. Det startades för ett år sedan, och har fram till nu drivits som ett projekt.

Politikerna i Västerås, där stödcentret ligger, har nu skjutit till 400 000 kronor för att det alltid ska finnas ett ställe i länet dit unga som har utsatts för brott ska kunna vända sig.

En av dem som har fått hjälp där är 13-åriga Kalle. Han har varit på stödcentret flera gånger.

P4 Västmanland träffar honom vid det som troligen blir hans sista besök:

- Nu är jag inte rädd när jag är ute och så. Nu kan jag vara glad med mina kompisar, säger han.

Under förra året utsattes länets unga för i genomsnitt tio brott om dagen; brott som misshandel, rån, olaga hot, sexuella ofredanden och våldtäkter.

Totalt sett utsätts lika många killar som tjejer, har stödcentrets projektledare Maria Ridderstolpe kunnat se.

Under det senaste året har polisen förmedlat uppemot 120 unga till centert.

- De som har behov av hjälp kan få det, säger hon till P4 Västmanland.

Många unga som har råkat ut för brott mår otroligt dåligt, enligt Maria Ridderstolpe. Hon hänvisar till forskning som visar att rätt stöd är avgörande för både hur den drabbade återhämtar sig och för hur rättsprocessen går.

- Man berättar ungefär hur rättsprocessen går till. Om det leder till åtal så berättar man hur rättegången kommer att gå till, och man kanske går dit och tittar hur det ser ut så att de ska känna sig trygga. Stå fast vid anmälan och känna sig trygga.

- Målet är ju att de ska må bättre. Sedan har man också sett i studier att offer kan bli gärningsmän när det gäller unga, säger Maria Ridderstolpe till P4 Västmanland.