Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lokalt partistöd kan utredas på riksnivå

Reglerna för hur lokalt partistöd betalas ut är väldigt olika i olika kommuner, som P4 Västmanland tidigare visat.

En del kommuner kräver att det finns en partiorganisation på orten medan andra inte gör det.

Och nu ser frågan ut att bli aktuell på hög beslutsfattande nivå i Sverige.

Staffan Wikell förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting säger att som lagen ser ut idag är det inte lätt för kommunerna att veta vad som gäller.

- Det är väldigt svårt att veta vad man kan kräva egentligen, säger han.

Och han hoppas att frågan om hur partistöd betalas ut i olika kommuner kommer att prövas rättsligt så att domstolarna kan ge riktlinjer för var gränserna går.

- För det kan vi inte svara på idag, det är omöjligt att säga, säger Staffan Wikell.

Dessutom tycker han att det vore bra om lagstiftarna, det vill säga riksdagen, förtydligade vad det egentligen är för villkor som gäller i olika fall.

Och frågan om lokala partistödets utformning kan komma att tas upp av riksdagens konstitutionsutskott, KU.

Det beror på att socialdemokratiska ordföranden Berit Andnor tillsammans med vice ordförande moderaten Per Bill vill att reglerna blir tydligare om partistödet.

- Ja, vi vill att konstitutionsutskottet gör en utvärdering av det kommunala partistödet och hur det hanteras i kommuner och landsting. Det finns skäl att tro att det är rätt stor skillnad på praxis i olika delar av landet, säger Per Bill.

Men han påpekar också att en förlust är med enhetliga regler för partistöd är att det skulle minska det kommunala självstyret.

En orsak till att frågan har blivit aktuell är att efter senaste valet finns många kommunfullmäktigeledamöter där partiet saknar lokala partiorganisationer, som till exempel Sverigedemokraterna i Västmanlands län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".