Ovanligt med egen mat i Skolorna

Långt i från alla Västmanländska skolor lagar sin egen mat idag. Det skiljer sig mellan kommunerna, men i Västerås lagar färre än var fjärde skola maten själva.

På Önstaskolan i Västerås vill sjätteklassarna Jessica Strand och Anna Wahlström inte äta skolmaten berättar de för P4 Västmanland. De tycker det skulle vara bättre om maten lagades på plats istället för att värmas upp som idag.

Mariett Andersson som husmor på Önstaskolan säger till P4 att hon inte har något emot att laga på plats men säger att det inte skulle gå som köket ser ut idag, eftersom det saknas plats och nödvändiga redskap.

I Västerås har nio skolor och ett gymnasium egen tillagning men resten av de kommunala skolorna, ett drygt 30-tal, köper in kall mat genom en leverantör, och värmer upp den, precis som Önstaskolan. Kommunen har som mål att alla offentliga skolor i Västerås ska ha egen tillagning om några år.

Maten i skolorna blir bättre om den lagas på plats, det var ett av flera råd för bättre skolmat som Livsmedelsverket kom med i veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".