Stopp för bygge i Skinnskatteberg

Länstyrelsen har sagt nej till företagen Systemair och Setra när de vill bygga en ny panna på mark som Länstyrelsen tycker är för nersmutsad.

En konflikt har brutit ut mellan Skinnskattebergs två största företag och länsstyrelsen. Det är Systemair som tänker sälja en del av fd Boardfabrikens område till sågen Setra. Där tänker Setra bygga en ny värmepanna till en kostnad av 40 miljoner. Men platsen är enligt länsstyrelsen svårt nersmuttsad varför man säger nej till bygget.

Setra och Systemair är Skinnskattebergs dominerade företag med många hundra anställda. Systemair äger förutom sin egen anläggning området där boardfabriken en gång i tiden låg. Nu rivs delar av dom gamla industribygnaderna och däribland företagets gamla panna. Och det är där som Setra, efter att köpt en betydande bit av området, bygga sin nya panna till en kostnad av 40 miljoner. Investeringen skulle trygga verksamheten i framtiden och skapa möjlighheter till en produktionsökning. Ett konsultföretag har gjort markundersökningar och inte funnit några allvarligare föroreningar och miljöexpeterna på de båda företagen är nöjda med resultaten. Men det är inte länsstyrelsen som alltså säger nej.

Mats Svegfors är landshövding i Västmanland och han säger att man från företagets sida argumenterat ur en annan synvikel än den lagstadgade som länsstyrelsen måste. Men sista tåget har inte gått utan vi skall naturligtvis i en dialig försöka nå önskat resultat, säger Mats Svegfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".