Pilen pekar mot Mälardalens högskola i Västerås - och mot socialbidrag i stället för A-kassa?

Ingen A-kassa till studenter - trots inbetalda avgifter

De nya reglerna för A-kassan får stor betydelse för landets studenter. Många av dem blir nu utan pengar under sommaren och efter avslutade studier - trots att de betalat in avgifterna till A-kassan.

A-kasseavgiften på cirka 350 kronor i månaden kan nu vara helt onödig för en student att betala in.

En av dem som klubbat igenom de nya reglerna är Jessica Polfjärd, moderat riksdagsledamot från Västerås.

- Det är ju så att A-kassan egentligen är tänkt att vara för dem som arbetar, studenterna uppfyller ju inte riktigt det villkoret idag, säger Jessica Polfjärd till P4 Västmanland. 

- Det är många gånger tufft ekonomiskt att vara student.

Med de nya reglerna kan den som studerar, och som inte får något jobb under sommaruppehållet, inte få någon ersättning.

För att kunna försörja sig råder Jessica Polfjärd att man skuldsätter sig ännu mer genom att läsa sommarkurser, eller att man helt enkelt söker försörjningsstöd - dvs socialbidrag.

Kanske kan man heller inte få någon ersättning när man är klar med utbildningen och söker jobb, trots att man betalat in en massa pengar under studietiden.

Det som krävs efter den 1 mars är att man bland annat har studerat i max fem år och att man arbetat innan.

- Jag tror nog att väldigt många, speciellt ganska nyblivna studenter, kommer bli upprörda när de inser att det egentligen inte är någon större poäng för dem att betala in till A-kassan under sin studietid, säger Johan Karlsson, vice ordförande i Mälardalens studentkår.

- De kommer inte ha nytta av försäkringen, och det kommer nog kännas ganska bittert för många. Speciellt i och med höjningen är det några hundringar i månaden på ett redan knapert studiestöd, säger Johan Karlsson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".