Succé för nystartsjobben i länet

De så kallade nystartsjobben som infördes vid årskiftet har blivit en succè i Västmanland. Nystartsjobben är ett nytt sätt att hjälpa långtidsarbetslösa ut på arbetsmarkanden.

Det är riktiga anställingar med den skillanden att arbetsgivaren slipper betala arbetsgivaravgift. Och intresset bland arbetsgivare har varit över förväntan.

- Jag tycker att det har gått bättre än väntat. Det känns jätteroligt. Vi har idag 43 beslut klara och jag vet också att det är väldigt många som ”ligger i röret”, så att säga.

Det säger Kauko Leppälä, biträdande länsarbetsdirektör i Västmanland.

- Det har varit ett stort intresse från arbetgivare men också från arbetssökande som förbereder sig genom att göra en dokumentation av sin arbetslöshet, berättar Kauko Leppälä.

Samtidigt som den nya regeringen minskade stödet till olika arbetsmarknadsåtgärder införde man vid årskiftet de så kallade nystartsjobben som ett sätt att stimulera arbetsgivare att anställa långtidsarbetslösa. För långtidsarbetslösa har det inneburit en riktig anställning istället för åtgärder och för arbetsgivare en rejäl besparing.
Men att stödet har blivit så populärt beror inte enbart på att arbetsgivare kan spara pengar. Det är också mindre krångligt.

- I runda slängar så handlar det om 30-35 procent av lönekostnaden som inte behöver betalas. Jag tror att arbetgivarna också upplever att det är ganska enkelt.

- Det är lätt för arbetsgivare att räkna ut hur mycket de tjänar genom att anställa en person som är berättigad till nystartsjobb, säger Kauko Leppälä till P4 Västmanland.
Och han tror att succén fortsätter.

- Ja, både chefen på arbetsförmedlingen i Västerås, Bengt Wallén och vår länsarbetsdirektör, de har ju pratat om att vi volymmässigt bör komma upp till någonstans 300-350 personer i länet. Och med tanke på att vi har klarat 43 redan nu första månaden innan det ens är känt överallt så tror jag att vi kommer att kunna ha 400, säger Kauko Leppälä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".