Skärpta regler för PCB-sanering

PCB har varit förbjudet i snart 35 år men först nu ska det bort från våra hus. Regeringen har tagit fram nya regler för giftet. Bland annat måste fastighetsägare rapportera till kommunen om man har hus med PCB och senast sommaren 2013 ska husen saneras.

Ämnet är allt annat än nyttigt för oss människor.

- Dels kan det ge upphov till cancer och så stör det fortplantningsförmågan och immunförsvaret, säger Susanna Grystad miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Västerås stad.

Mikael Axman är en av dem som just nu jobbar med att PCB-sanera ett hus i centrala Västerås. När han och kollegorna jobbar med giftet finns tankarna på hur farligt det kanske är.

- På kursen som vi har fått lärde vi oss att man kan få cancer och problem att få barn. Vi pratar ganska mycket om det. Jag vill gärna veta hur farligt det är och sedan så skulle jag vilja göra mer regelbundna läkarkontroller för att få svart på vitt hur farligt det är och om kroppen blir påverkad eller inte, säger Mikael Axman.

PCB användes i bland annat fogmassor när hus och industifastigheter byggdes mellan 1956 och 1973.
De nya reglerna, som börjar gälla den 1 mars, gäller alla fastigheter förutom en- och tvåfamiljshus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".