Hallstahem förnekar diskriminering

Det kommunala bostadsbolaget Hallstahem i Hallstahammar avvisar alla påståenden om diskriminering av bostadssökande med utländska namn.

Hyresgästföreningen har gjort en undersökning där man upptäckt att 15 av drygt 100 kontrollerade bostadsföretag har varit diskriminerande mot personer med utländskt namn, som ringt och sökt lägenhet.

Ytterligare 25 bostadsföretag var på gränsen, och man kände av en diskriminerande struktur; dvs ”olikheter i samtalen som tydligt är till den med utländskt namns nackdel.”

Kommunala Hallstahem i Hallstahammar är med i den senare klassen.

VD:n Per Arne Gunnarsson är mycket förvånad över Hyresgästföreningens rapport.

- Jag törs nog gå i god för hela vår personal här, att vi upplever inte att vi är diskriminerande, säger Gunnarsson till P4 Västmanland.

Han säger också att företaget har en lång erfarenhet av invandrare som en följd av flyktingförläggningen i Hallstahammar.

I det första samtalet med uthyraren på Hallstahem får man registrera sig på hemsidan, och efter det anmäla sitt intresse till olika lägenheter.

- Det är längden man stått i kö som spelar roll och inte vad man heter, säger Per Arne Gunnarsson till P4 Västmanland.

På Hallstahem ska man nu kolla upp kritiken och tala med undersökarna på Hyresgästföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".