Omläggning av sår efter knäoperation.

Vårdgarantin dyr för landstinget

Landstinget Västmanland har en besvärlig ekonomisk situation.

En orsak är de skenande kostnaderna för vårdgarantin - och det är ett av de ämnen som ska tas upp på landstingsstyrelsens möte under onsdagen.

Vårdgarantin blir särskilt kostsam om patienterna söker sig utanför länet - och det är det många västmanlänningar som har gjort.

- Det enda man egentligen gör utanför länet är själva operationen, säger det moderata landstingsrådet Magnus Edlund.

- Vården före och efter måste vi fortfarande sköta själva, och när de kommer tillbaka Västmanland måste vi ta en odling för sjukhussjuka och bara det kostar 1 300 kr per patient.

Magnus Edlund hoppas att landstingsstyrelsen vid sitt sitt möte under onsdagen ska kunna komma med en del åtgärder som vänder kassaflödet:

- I princip kan man säga att vi ska göra allt vi kan för att uppfylla vårdgarantin inom länet, därför att det är ett mycket bättre sätt att använda pengarna.

- Det kanske är så att vi inte har någon stor kassakista att ösa ur, men vi måste kanske försöka skjuta till en del resurser - kanske för interna satsningar, kanske för att upphandla via vårdavtal med någon privat aktör här i länet, säger Edlund till P4 Västmanland.

Vårdgarantin är inte lagstadgad, utan något som landstingen åtar sig att försöka uppfylla.

Det innebär att ett landsting till exempel kan prioritera mellan diagnoser, och konkreta principer för hur det ska gå till i Västmanland sitter sjukvårdsutskottet i landstingsfullmäktige och arbetar med just nu:

- Men vi kan inte vänta på att de ska bli klara, säger Magnus Edlund.

- Vi måste ge ett politiskt stöd till våra verksamheter - även när de måste göra tuffare prioriteringar, säger landstingsrådet Magnus Edlund till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".