"Billigare med kortare vårdköer"

Vårdgarantin kostar mycket pengar för Västmanlands landsting.

Men det skulle bli mycket billigare om patienterna fick den vård de har rätt till här i länet, menar Roger Molin på Sveriges kommuner och landsting.

Vårdgarantin handlar om att när din läkare beslutat om en behandling, ska den behandlingen inledas inom 90 dagar. Om sjukvården i Västmanland inte klarar av det har du rätt att få vårt i ett annat län.

- Om man gör den efter kort väntetid drar det mindre resurser än att göra en insats efter lång väntetid, för gör du en insats efter lång väntetid får du ofta göra om alla undersökningar, menar Roger Molin.

- Patienten kanske har sjukgymnastik, kanske äter läkemedel, kanske har färdtjänst. Om man gör det med kort väntetid får man mer resurser över till andra områden, säger Molin.

Idag träffas landstingsstyrelsen och försöka komma på något sätt att minska kostnaderna för vårdgarantin. Enligt Molin kan landstinget, iallafall i teorin, strunta i vårdgarantin.

- Formellt kan man säkert göra det, vi har självständiga landsting i Sverige.

- Men man har ju träffat en överenskommelse via oss med regeringen och också fått resurstillskott i storleksordningen två miljarder till den svenska sjukvården varje år, så jag tror ju inte att det finns en chans att man kommer att välja den linjen att säga att man inte kommer att leva upp till vårdgarantin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".