Chef för närsjukvården känner sig överkörd

Idag ska landstingsstyrelsen ta sitt beslut om framtiden för sjukvården i Fagersta. Men klinikchefen Jaan Saaw har inte varit involverad i förändringarna. Hans och kollegornas erfarenheter efter många år vid Bergslagssjukhuset har inte efterfrågats, något som han nu är besviken över.

Planerna är att det privata Ledningsbolaget i Falun ska ta över både Bergslagssjukhuset och familjeläkar-verksamheten. Landstinget står kvar som huvudman.

Men Jan Saaw, som i flera år varit klinikchef vid bland annat medicin vid Bergslagssjukhuset, får inte vara med i det stora förändringsarbetet.

- Nej, ingen har informerat mig eller frågat om tankar kring den framtida verksamheten, säger en djupt besviken Saaw.

Saaw menar att varken hans eller hans kollegors erfarenheter har efterfrågats i förändringsarbetet:

- Vi tror väl ändå att vi hade haft någon information av värde att ge till de som nu ska ta över driften. Idag är det ju ett av de närsjukhus där vi fyller det uppdrag vi har och vi gör det inom befintlig budgetram, säger Jan Saaw.

Han menar vidare att man redan har utvecklat verksamheten och nämner hjärtrehabiliteringen som har kommit igång, att dagrehabiliteringen fungerar samt att man numera har en strukturerad diabetesmottagning.

Ansvarigt landstingsråd när det gäller närsjukvården, Torsten Kjellberg, säger att anledningen till att man inte pratat med Jan Saaw om förändringarna i Fagersta är att Saw under våren lämnar chefsskapet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".