Cancervaccin också i Västmanland

Nu kan man vaccinera sig mot livmoderhalscancer också här i Västmanland, men bara på två privata kliniker.

Och det är dyrt - att få vaccinet kostar drygt 4 000 kronor.

Ännu så länge finns det inga bidrag för vaccinationen.

Det är mottagningarna Doktor Lundholm och Kvinnoläkarna i Västerås som erbjuder sig att ge vaccinet Gardasil; ett vaccin mot ett par virustyper som står för en stor del av livmoderhalscancer.

Doktor Lundholm-mottagningen i Västerås annonserade om det i lokal press under den gångna helgen, och hittills har man fått tre påringningar från intresserade.

- Vi tycker att det är viktigt att ställa upp och göra det här för unga kvinnor idag innan - som vi hoppas och tror - skolorna tar över, och att man kan få det i tidig ålder - kanske gratis så småningom, säger barnmorskan Cathi Terrac Berglind.

Ännu så länge finns det inga bidrag för det här.

Vaccinationen omfattar tre sprutor, som kostar drygt 1 100 kr per styck, det plus 250 kr i mottagningsavgift gånger tre blir totalt drygt 4 000 kr.

Men vad får man för pengarna?

- Man får ett - vad man tror - livslångt skydd mot livmoderhalscancer. Man är inte riktigt säker på detta än, det måste ju sägas, säger barnmorskan Cathi Terrac Berglind.

Bäst skydd får en ung kvinna som inte har debuterat sexuellt.

Den främsta orsaken till livmoderhalscancer anses vara ett par typer av det så kallade humana papillom-viruset. Det är mot dessa virustyper som vaccinet sätts in.

Men varför får man hämta vaccinet själv på apoteket?

- Det kostar massor. Det kostar ju hur mycket som helst, om vi skulle ha en låda med vaccin här. Det är ju bättre att vi vet att de vaccinerna som vi tar hem används, säger Cathi Terrac Berglind till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".