Extrapengar tillfällig lösning mot vårdköer

På gårdagens landstingsstyrelsesammanträde avhandlades vårdgarantins framtid. Förslaget som landstingsstyrelsen hade att ta ställning till innebar bland annat att möjligheten till vård utanför länet starkt skulle begränsas och för att klara garantin skjuter nu landstinget till extra pengar.

Vårdgarantin är möjligheten för oss västmanlänningar att få vård i andra landsting om det tar för lång tid att få vård här i Västmanland. Specialistsjukvård som inte finns i länet omfattas inte av vårdgarantin, rätt till sådan vård har patienterna alltid.

På mötet igår beslutade man att skjuta till 20 miljoner kronor från ett riskkonto som landstingsstyrelsen förfogar över. Man beslutade också att landstingsdirektören ska ta fram riktlinjer för hur pengarna får användas.

Enligt Magnus Edlund råder samstämmighet mellan partierna om målet att vårdgarantin ska gälla, även om det finns skillnader i hur man tycker målet ska uppnås.

- Vi löser ingenting genom att bygga köer igen. Enda gången vi sparar på en kö är om patienten dör innan vi hinner göra något åt dem, så att det blir bara större problem i framtiden, det sparar vi inget på i längden, säger Magnus Edlund.

Han menar dock att klinikerna har krav på sig från allmänhet och politiker att de ska hålla sin budget. Om de signalerar att de inte kan hålla sina budgetar när patienter får vård i andra län, måste man hitta andra lösningar:

- Säger de att ”det här klarar vi inte om vi ska skicka folk utomläns”, då kan vi väl inte skicka folk utomläns - vi kan inte trolla fram pengar som inte finns, säger Magnus Edlund.

Edlund menar att vårdgarantin då måste lösas inom länet istället, antingen genom att de egna verksamheterna förstärks eller genom att träffa ett vårdavtal med en privat vårdgivare.

- Den stora köproppen är redan till första bedömningen hos läkaren, så det är egentligen där vi måste koncentrera oss för att få bort köerna, säger Magnus Edlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".