Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsförmedlare går miste om utvecklingspengar

Publicerat torsdag 8 februari 2007 kl 12.47

Länsarbetsnämden kan gå miste om sex miljoner kronor de ansökt om för att effektivisera hjälpen till arbetsökande.

Länsarbetsnämnden hade vänt sig till Rådet för Europeiska Socialfonden, ESF, för att få bidrag för att utveckla sin verksamhet med individuell coachning.

Men snart efter att ansökan lämnades in stoppades hela ansökingsförfarandet.

-Ja, det är klart att det är synd eftersom det var på direkt uppmaning av AMS som vi gjorde den här ansökan och vi såg väldigt stora möjligheter med det här projektet. Så det är klart, det känns inte bra när vi inte får ett besked om huruvida vi kommer att få de här pengarna eller inte, säger Kauko Leppälä, biträdande länsarbetsdirektör i Västmanland, till P4 Västmanland.

Den första juli ersätter en jobb- och utvecklingsgaranti den nuvarande aktivitetsgarantin. Den nya garantin innebär mer individinriktad arbetsätt och projketet Länsarbetsnämnden ansökt bidrag till har varit tänkt att förbereda arbetsfömedlingarna för det:

-Inom ramen för det här projektet så pratar vi om att varje arbetsförmedlare eller coach som ingår ska vara ansvarig för eller jobba tillsammans med femton arbetssökande åt gången. Idag så ser situationen ut för en vanlig arbetsförmedlare att han eller hon snarare har hundrafemtio eller tvåhundra arbetsökande. Så däri ligger den stora skillnaden att jag som arbetsförmedlare som jobbar i det här projektet verkligen lär känna mina arbetssökande på ett väldigt, väldigt bra sätt och tillsammans med dem ska vi jobba företagsinriktat, ut mot arbetsplatserna, att visa upp vilka duktiga människor som det finns som vill och kan arbeta, säger Kauko Leppälä.

Men nu är det alltså osäkert om det blir några EU-pengar. ESF-rådet överösts av ansökningar och vet inte hur mycket pengar man har att att dela ut. Enligt Kauko Leppälä skulle det sex miljoner länsarbetsnämden ansökt om vara mycket välkomna. De skulle delvis kompensera de 10 miljoner man gått miste om på grund av minskade anslag. Men vad händer om det inte blir några EU-pengar?

- Självklart får vi göra en omprövning och ta ett nytt beslut på Länsarbetsnämden huruvida vi inom ramen för de befintliga resurserna i så fall kan göra någonting liknande det här. Vi kanske få göra någonting i egen regi fast i mindre skala, säger Kauko Leppälä, biträdande länsarbetsdirektör i Västmanland, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".