Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot SFI

Språkprogrammet SFI - svenska för invandrare - bör skrotas. Det föreslår organisationen Sveriges kommuner och landsting som arbetat fram ett förslag för att förbättra emottagandet av nyanlända flyktingar och invandrare i Sverige. SFI ska enligt förslaget ersättas med en språkutbildning och bli mer individanpassat.

Förslaget välkommnas av Roger Haddad folkpartistiskt kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden i Västerås och han säger till P4 Västmanland att:

- Vi kan inte fortsätta att ha det som det ser ut i dag. Svenska för invandrare har ju tidigare inneburit att man går tre timmar om dagen och läser svenska och det är inte rätt väg att gå. Det ska vara praktik och det ska vara inriktning mot arbetsmarknaden. Och här lokalt i Västerås så infördes heldags verksamhet så sent som förra året.

Så som verksamheten ser ut i runt om i landetläser alla nyanlända flyktingar och invandrare språkprogrammet svenska för invandrare. Alla läser samma program oavsett vilka förkunskaper man har. Det vill säga, en del kanske har en akademisk bakgrund medan andra är analfabeter. Enligt det nya förslaget ska utbildningen individanpassas. På SFI i Västerås arbetar man redan mer individanpassat, det anser rektor Ulla Björnberg.’och hon säger till P4 Västmanland att:

- Den inriktningen är precis den vi har här i Västerås. Och där har vi det här med arbetslinjen och precis det här som man efterlyser. Med den här individualiseringen och man bygger på den erfarenhet som deltagarna har.

Men Roger Haddad är inte nöjd och han anser att för få av dem som går på SFI inte går vidare till att bli självförsörjande. Men den kritiken tillbakvisas av Ulla Björnberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".