Ja till utbyggnad av Grytatippen

Idag kom miljödomstolen med sitt beslut. Västmanlands Avalls Aktiebolag, VAFAB, får bygga ut den nuvarande tippen på Önsta Gryta i Västerås.

Planeringen för en tipp har pågått flera år och ett alternativ var helt ny tipp i närheten av Lillhärad, men till slut bestämde man sig för att bygga ut den nuvarande Gryta tippen.

Den nya tippen blir den enda i länet och där ska allt avfall lagras från Västmanland samt från Heby och Enköping som också ingår i Vafab.

Enligt tillståndet får VAFAB deponera högst 150 tusen ton icke-farligt avfall per år och högst 80 tusen ton farligt avfall per år på den nya utbyggda Grytatippen.

Den första etappen av utbyggnaden ska starta under det här året och kosta tio miljoner. Nästa år ska man investera 25 miljoner kronor.

Den nya tippen ska byggas ut etappvis och beräknas vara i bruk i 50 år. Den sammanlagda investeringskostnaden för den här perioden beräknas uppgå till 126 miljoner kronor.

Utbyggnaden av Grytatippen har orsakat oro bland de som bor i närheten. En dem dem som varit orolig för att den nya tippen ska innebär ännu mer trafik är Kennet Boholm från samfälligheten Pingstliljan på Gryta:

- Det är många som känner mer eller mindre obehag. Lastbilarna kommer i full fart och barn har lekt i skogarna runt om, det har ju varit en trafikfara så. Det är ju lätt att små barn kan hamna för nära vägern, och så tung trafik och fort åker lastbilarna, säger Kennet Boholm.

Men VD för Vafab Eva Myrin anser inte att trafiken ökar så mycket:

- Den nya ytan blir på 37 hektar, medan den gamla ytan är på 80-90 hektar, så så stor ökning blir det ju inte, säger Eva Myrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".