Kronhjort - en av de djurarter som finns i Svartådalen.

Svartådalen kan få länets första naturrum

Svartådalens Bygde-utvecklingsförening har ansökt hos länsstyrelsen om att få skapa ett naturrum för att locka fler turister till området.

Föreningen menar att trakten har ett rikt och unikt kulturlandskap med våtmarker, jordbruksmark och flera intressanta djurarter - från flodkräftor till kronhjortar.

Nu hoppas man på stöd från Sala kommun.

Västmanlands första naturrum kan, om allt går som föreningen vill, komma att bli verklighet i Svartådalen.

Våtmarken i Svartådalen tillhör enligt en klassificering av en internationell våtmarkskonvention en av världens mest värdefulla. Området ingår dessutom i Natura 2000 och är klassat som ett riksintressant kulturområde.

Främst är det den här typen av våtmarker i jorbrukslandskapet som gör Svartådalen unik och värd att lyftas fram.

Ett naturrum skulle bli ytterligare en fast verksamhet i Sala kommun, som redan har Silvergruvan och Sätra Brunn som turistattraktioner.

Svartådalen har lättillgängliga och storslagna levande attraktioner, skriver föreningen i sin ansökan till länsstyrelsen; här finns örnar, svanar i massor, svarttärnor, tranor, älg kronhjort, lodjur, flodkräftor och en intressant botanik.

Ett naturrum skulle vara en del av den satsning som sedan länge pågått med att öka tillströmningen av turister, få fler att satsa på lokalproducerade varor och ökad tillgänglighet i form av naturleder och handikappanpassade utkikstorn.

Nu ska förutsättningarna utredas hur man ska nå målet med ett naturrum, där områdets skilda förutsättningar ska kunna visas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".