Gymnasieelever får snabbmat till lunch

Hamburgare och pizza varje dag i skolan, det kan vissa av gymnasieeleverna i Västerås äta.

På alla Västerås fristående gymnasier utom två äter eleverna lunch på restaurang.

Lukas Berglin som går på ABB Industrigymnasium uppskattar valfriheten det innebär, men säger också att den som vill alltid kan välja snabbmat.

- Det finns de som äter det praktiskt taget varje dag. Jag personligen tar det bara någon gång ibland. Det är jättedåligt självklart, det vet de förmodligen om men de bryr sig förmodligen inte, säger Lukas Berglin.

På ABB Industrigymnasium går 190 elever, och varje dag kan de välja mellan många olika rätter, till exempel pasta och vegetariskt, men också pizza och hamburgare.

Att äta på restaurang verkar uppskattas av eleverna i Västerås, och det är över 1 100 gymnasieelever som gör det, alla går de på fristående gymnasier.

I alla kommunala gymnasier utom ett har man kök på skolan där man tar emot maten från en leverantör och värmer upp den.

Förutom 16 elever på Waldorfgymnasiet, är Wenströmska det enda gymnasium i Västerås där elevernas mat tillagas på plats från grunden.

Det här kände inte wenströmskaeleven Marwa Samer Mohsen till men hon när hon tänker efter tycker hon det är ganska bra.

- Det funkar, med tanke på hur de andra eleverna har det. Men ändå finns det många som klagar, säger hon.

Tillbaka till de fristående gymnasierna som äter på restaurang, och till ABB industrigymnasium där rektorn heter Sven Krispinsson. Han kommenterar möjligheten att äta snabbmat varje dag så här:

- Det är ju inte bra, det blir nog lite ensidigt. Men om man ser det över lite längre sikt äter de flesta väldigt bra mat här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".