Svalt intresse för vårdnadsbidrag

Frivilligt vårdnadsbidrag är inte så populärt hos de som styr de västmanländska kommunerna.

Bara Västerås och Salas kommunalråd säger sig idag vilja införa ett vårdnadsbidrag inom barnomsorgen.

Den borgerliga regeringen diskuterar nu att låta de kommuner som vill, ge bidrag till föräldrar som själva sköter barnomsorgen i hemmet, i stället för genom kommunen.

Regeringen diskuterar fortfarande hur bidraget ska se ut och därför har kommunerna inte tagit upp frågan formellt än, men P4 Västmanlands sammanställning visar att det lutar åt nej från de flesta orter i länet.

I Köping, Arboga, Kungsör, Norberg och Fagersta tycker kommunalråden att det är ett dåligt förslag. ”En kvinnofälla” säger socialdemokraten Elizabeth Salomonsson i Köping.

Summorna som diskuterats är 3 000 till 4 000 kronor i månaden. Och det är inte klart än om staten ger pengar till kommunerna för att betala kostnaderna.

Om kommunen får pengar eller inte kan vara avgörande på de tre orter i länet där kommunalråden är mer tveksamma. Det gäller borgerligt styrda Skinnskatteberg, och de två socialdemokratiska kommunerna Surahammar och Hallstahammar.

I Hallstahammar undrar kommunalrådet Catarina Pettersson hur många som kommer ha råd att vara hemma för 4 000 i månaden.

Bara i två kommuner i länet ser man med positiv förväntan på vårdnadsbidraget, i Västerås och i Sala. Carola Gunnarsson, kommunalråd i Sala för centerpartiet, meddelar att man gärna vill se ett vårdnadsbidrag som en del av regeringens samlade familjepolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".