Elen kan stoppas till hus i Heby

Sala Heby energi hotar att stoppa elleveranserna till 33 hushåll i Heby kommun. Det gäller i huvudsak villaägare som inte klarat av elräkningar på upp emot 7000 kronor.

Strömmen är redan förbrukad och räkningen förblir obetald och då, efter fyra-fem månader riskerar man att få strömmen avstängd.

Kenneth Mårtensson, VD på Sala Heby energi förklarar den rekordstora mängden hot med att man inte vill skicka ut hoten om avstängning till jul utan avvaktade helgerna.

Samtidigt som dom hushåll som inte klarar sina elräkningar får även kommunens socialkontor information om situationen.

Och visst är det en del som söker hjälp där för att klara betalningen. Av 100 000 räkningar som Sala Heby Energi årligen skickar ut blir 200 obetalda i en första sväng men av alla dessa stannar det vid runt 15 kunder som får strömmen avstängd.

Carina Schön, kommunalråd i Heby konstaterar att hon befarat att dom här betalningsproblemen kommer att bli större när arbetslösa inte längre får det ekonomiska stöd som man tidigare haft från A-kassan.

- Det gäller att vi är förberedda på det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".