Samhall tar över inköpen till äldre i Hallstahammars kommun

Snart är det sluthandlat för hemtjänstpersonalen i Hallstahammar. Inköpen till pensionärer ska istället skötas av personal från Samhall.

För Elsa Söderberg i Kolbäck innebär det här att hon måste sluta handla i butiken hon är van vid och som ligger bara ett hundra meter bort. Något som Elsa inte tycker om.

- Jag har bara handlat här i Kolbäck så länge det har funnits en affär här och jag är väldigt, kanske onödigt ängslig, att vi ska bli utan affär här i Kolbäck och det tycker jag vore väldigt synd, säger Elsa Söderberg.

Elsa är van att få sina inköp gjorda av hemtjänstpersonalen hemma i Kolbäck. Nu måste hon skriva en inköpslista i förväg och varorna ska levereras från en butik i Hallstahammar som Elsa inte känner till.

Och ingen har frågat vad Elsa tycker om förändringen och hur hon vill ha det.

- Nej det har ingen frågat utan jag har ställts inför ett faktum. Det har gjort mig väldigt nervös, för jag har ju frågat hemtjänst och de har ju inte vetat mer än vad jag visste, säger Elsa Söderberg.

Hallstahammars kommun satsar cirka tre miljoner kronor på att låta Samhall sköta inköpen för dem drygt 500 personer som har hemtjänst.

Enligt Anna Börell, ansvarig för hemtjänsten, gör man det här för att hemtjänstpersonalen ska ha mer tid för omvårdnad istället för att köa i affären i timmar.

Anna Börell säger sig ha förståelse för den oro som Elsa Söderberg och kanske flera andra känner inför det nya men hon tror att det kommer att bli bra.

- Vi gör det här för att det är allt fler äldre som bor hemma och behöver omvårdnad. Städning och tvätt har redan tidigare sköts av andra än hemtjänsten och det har fungerat bra och det kommer det säkert att göra även med i inköpen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista