Interna strider inom VLT

Idag kommer tidningen VLT ut med en ny layout, men det händer även saker som kanske inte märks utåt.

Arbetet med tidningens nya utseende och den senaste tidens strukturella förändringar, med bland annat ägarbyte, har inneburit att ledning och anställda inte alltid varit överens.

Den senaste i raden av frågor där facket och ledningen inte dragit jämnt är tillsättandet av en ny biträdande nyhetschef.

Fackklubben var kritisk eftersom den nye chefen fått en misstroendeförklaring på sin förra arbetsplats, och att det bara var hennes namn som föreslogs. Men huvudredaktör Elisabeth Bäck vill tona ner motsättningarna.

- Det finns inte någon demokratisk rättighet för en journalistklubb att tillsätta chefer. Vad jag vet finns det inga synpunkter, utan man tvärtom tyckte att det var bra lösningar.

Den lokala journalistklubbens ordförande Johan Lif säger att frågan om chefstjänsten bara är en av frågorna som ledningen och de anställda inte varit överens om.

Andra stötestenar har varit att bemanningsföretag har tillsatt vikariat på tidningen och att journalisterna inte får ersättning för material som används av de andra lokaltidningarna i Västmanland genom Ingress media.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista