Rökstopp på restaurang har lett till bättre hälsa

Personalen på krogar och restauranger mår bättre nu än innan rökstoppet infördes den 1 juni 2005.

Det visar en undersökning som har gjorts. Framför allt är det personal som inte själva röker som nu mår bättre, eftersom de inte drabbas av passiv rökning.

- Framför allt när det gäller luftvägar och irritation i ögon näsa och svalg. Men även besvär som hosta och andnöd har de känt att de mår mycket bättre nu. Det säger Marie Högsberg, sjuksköterska på lungmottagningen på centrallasarettet i Västerås.

Den här undersökningen har gjorts över hela landet, i Västerås är det mellan tio och femton personer som har varit med. Och att folk mår bättre är ingen överraskning, det hade man kunnat gissa men nu har man det svart på vitt.

Rökstoppet gäller nu alltså på restauranger och krogar. Ett liknande rökstopp är på gång att införas också inom kriminalvården från nästa årsskife, där det ska bli förbjudet att röka inomhus.

Det är den allmänna hälsan som har förbättrats för de undersökta. Däremot när det gäller en detalj som lungfunktion, så har den inte förbättrats lika markant.

- Det hade man kanske trott, men det var ju unga friska människor som hade bra lungfunktion från början. Men slutsatsen är ändå att man mår bättre när man slipper passiv rökning, säger Marie Högsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista